MenyStäng

20 september 2017

Nytt internationellt mässcenter öppnar vid Arlanda

Nu startar omvandlingen av f.d. Eurostop Arlanda till en modern internationell mötes- och mässanläggning. Den nya mässan Scandinavian Expo öppnar årsskiftet 2019/2020 och kommer bestå av nya mässhallar, konferenslokaler och hotell. Detta är en viktig pusselbit i utvecklingen av hela området kring Arlanda och den nya flygplatsstaden Airport City Stockholm.

Sveriges största flygplats får en internationell mässa. Mässan går än så länge under benämningen Scandinavian Expo och kommer att ligga i Arlandastad. Det är f.d. Eurostop Arlanda som byggs om till en modern internationella mötesplats med mässhallar, konferensutrymmen och hotell.

Den nya fastighetsägaren Arlandastad Holding AB, som förvärvade Eurostop Arlanda tidigare i år, äger sedan tidigare stora markområden mellan flygplatsen och Arlandastad. Bolaget har fokus på att utveckla utbildnings- och möteskoncept för olika branscher, och satsningen på en stor och modern mässanläggning är en viktig pusselbit för att utveckla en attraktiv internationell mötesplats i området.

Ombyggnationen av den 100 000 kvm stora fastigheten har påbörjats. Scandinavian Expo blir en modern mötesplats med flera stora mässhallar, en omfattande konferensavdelning, restaurangverksamhet tillsammans med annan kringservice att erbjudas. Hotellkapaciteten kommer att dubbleras till 900 hotellrum genom tillbyggnad av ytterligare ett hotelltorn i f.d. Eurostop samt utbyggnad av ett befintligt hotell i området. Just nu pågår upphandling av framtida mässoperatör som beräknas vara klar vid årsskiftet. 

– Det egentligen konstigt att Arlanda inte redan har en internationell mässa, med tanke på det utmärkta läget vid landets största flygplats, säger Dieter Sand, vd Arlandastad Holding.

De kommande åren investerar Arlandastad Holding miljardbelopp i flygplatsområdet mellan Stockholm och Uppsala. Dels i utvecklingen av Scandinavian Expo, men även i transportinfrastrukturen i området för att förbereda Arlandastad på ökande strömmar av besökare, transporter och fler nya verksamheter.

Arlandastad Holding har sedan tidigare en mötesplattform för fordonsindustrin, DRIVELAB, som består av utbildnings- och eventlokaler, hotell samt två testanläggningar i området kring Arlandastad. Hit kommer personbilsföretagens medarbetare för att utbildas på nya bilmodeller och drygt 100 000 utbildningsdagar hålls här årligen. DRIVELAB kompletteras med ytterligare en utbildnings- och utställningsdel för stora fordon, DRIVELAB BIG som öppnar i oktober. Utöver dessa planerar Arlandastad Holding för utveckling av fler nya mötes- och utbildningskoncept. Ett utbildningskoncept inom boende- och byggbranschen ska knytas ihop med den befintliga bostadsutställningen Nybygget. Och ett utbildnings- och forskningskoncept inom hälsa och idrott har påbörjats, där Svenska Fotbollsförbundet och Arlandastad Holding har inlett en förstudie för att undersöka möjligheterna för en nationell utvecklings-, tränings- och utbildningsanläggning vid Arlandastad.

– Vi vill erbjuda människor funktionella och skräddarsydda mötesplatser som alla enkelt kan ta sig till, oavsett var i världen man befinner sig, säger Dieter Sand, vd Arlandastad Holding.

Arlandastad Holding har även ett viktigt samarbete med Sigtuna kommun och Swedavia AB genom det samägda bolaget Airport City Stockholm AB. Visionen är att tillsammans utveckla Sveriges första flygplatsstad och dubblera antalet arbetstillfällen till 50 000 år 2030.

Länkar:

http://arlandastadholding.se/

http://drivelab.se/

http://nybygget.se/

https://www.airportcitystockholm.com/

Kontakt:

Dieter Sand, VD Arlandastad Holding, 072-225 37 71, Dieter.sand@arlandastadholding.se

Arlandastad Holding AB är ett fastighetsutvecklingsbolag som skapar konceptuella plattformar för att utveckla Sveriges första flygplatsstad. Bolaget kontrollerar ca 250 hektar mark i Airport City Stockholm. I en snabbväxande region i ett av Sveriges strategiskt bästa lägen mellan Stockholm och Uppsala utvecklar vi attraktiva miljöer för möten, kommersiella intressen, forskning och utbildning.