MenyStäng

12 september 2013

Sigtuna, Airport City Stockholms hemkommun, rankas som en superkommun

Sigtuna, Airport City Stockholms hemkommun, hamnar på sjunde plats när det handlar om snabbast växande kommuner i landet. 54 kommuner rankas som ”superkommuner” vilket innebär att de växer på alla sätt när det gäller antalet födslar, invandring och inrikes inflyttning. Dessutom har dessa kommuner växt mer än riket under samma tidsperiod.

Alla kommuner strävar efter befolkningstillväxt. Men det är endast 54 kommuner som kvalificerar sig som ”superkommuner”. Kravet på ”superkommuner” är att de är kommuner som på tio år har ökat sin befolkning mer än riket som helhet, över sju procent, och där det dessutom varit fler som invandrat än utvandrat, fler som fötts än avlidit och fler som flyttat in från andra delar av Sverige än som flyttat ut. Sigtuna har under tioårsperioden haft ett positivt netto på 18 procent.

I rankingen hamnar Sigtuna kommun på sjunde plats på listan med 54 kommuner. Listan toppas av Solna kommun följt av Lomma och Knivsta kommuner. Allt enligt en artikel i Dagens Samhälle.

Sigtuna erbjuder attraktivt boende, ett rikt kulturliv och naturnära livskvalitet inom bekvämt pendelavstånd från flygplatsstaden Airport City Stockholm.

– Detta är i huvudsak en konsekvens av dels att Sigtuna är en attraktiv kommun att bo, jobba och leva i, dels att den blocköverskridande politiska majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, verkligen satsat på bostadsbyggande, också när många andra kommuner i Stockholmsregionen väljer att vara passiva. Denna kraftiga utveckling ställer också höga krav på exempelvis hanteringen av bygglov, något som vi aktivt arbetar med att bli bättre på att tillgodose, kommenterar Lars Bryntesson, kommunstyrelsens ordförande.

För frågor vänligen kontakta:
Johan Dahlqvist, pressansvarig Sigtuna kommun
telefon: 073-666 33 40

Källa: Sigtuna kommun

Sigtuna kommun är en del av det dynamiska Airport City Stockholm – som skapar en urban flygplatsstad med en levande stadsmiljö och attraktiva arbetsområden. Airport City Stockholm är ett unikt samarbete mellan de tre starka aktörerna Swedavia, Sigtuna kommun samt Arlandastad Holding.

Om Sigtuna kommun:
Invånaren först – Allas lika värde – Kvalitet i fokus – Sigtuna kommuns värdegrund är plattformen för Sigtuna kommuns uppdrag. Sigtuna kommun ligger i Storstockholms tillväxtregion mitt emellan Uppsala och Stockholm. Den tusenåriga staden Sigtuna och Arlanda flygplats som årligen tar emot över 20 miljoner människor utgör två spännande inslag på var sin sida om centralorterna Märsta och Rosersberg. Kommunen är en framtids- och tillväxtkommun och har cirka 42 000 invånare, ligger på fjärde plats i landet vad gäller hotellnätter, är FairTrade city och är blev årets företagarkommun 2012.