MenyStäng

Tidslinje

2016

DRIVELAB Hotel

DRIVELAB Hotel erbjuder 150 rum och ligger i direkt anslutning till DRIVELAB. Utbildnings- och konferenshotell kommer att ingå i det fordonskluster som är etablerat i Airport City Stockholm och som expanderar snabbt. Hotellet kommer att tas i drift under fjärde kvartalet 2016.

2016

Ny väginfart från E4:an

Ett viktigt steg för att skapa smidiga resor till och från flygplatsen tas hösten 2016 när Arlandastad Holding AB inleder byggandet av en helt ny väginfart från E4:an. Infarten leder till en modern långtidsparkering för 1 500 bilar. Vägen och tunneln gör att ca 500 000 m2 ”öppnas upp” för exploatering och en helt ny stadsdel i Airport City tar form.

2016-2017

Ny långtidsparkering – början på en ny stadsdel

Hösten 2016 påbörjas byggandet av en ny väginfart från E4:an till en modern långtidsparkering för 1 500 bilar. Det är den första fasen i upprättandet av en helt ny stadsdel i Airport City Stockholm.

Långtidsparkeringen kommer att drivas av Swedavia och certifieras i enlighet med den internationella miljöstandarden CEEQUAL. Hållbara transporterna till och från flygplatsterminalerna kommer att skötas med elbussar. Ambition är att öka servicen ytterligare genom att bland annat erbjuda incheckning av flygresan redan på parkeringsplatsen. Den nya parkeringsanläggningen kan tas i drift hösten 2017.

2017

DRIVELAB BIG

Som en del av den snabba utvecklingen av DRIVELAB håller en ny eventhall DRIVELAB BIG på drygt 1 500 m2 på att färdigställas. DRIVELAB BIG är en permanent mässa och mötesplats med utbildningslokaler för stora fordon. Den 1:a oktober 2017 är första etappen av DRIVELAB BIG färdigställd.

2016-2018

Sky City Office One

Under sommaren 2016 har bygget av kontorsbyggnaden SkyCity Office One startats, som är en viktig del av den nya staden. Sky City Office One kommer innehålla 100 000 kvadratmeter kontorsyta.

2017-2019

US Preclearance

Swedavia har ansökt om att införa amerikansk inresekontroll vid Arlanda. Amerikanska myndigheter har i sin tur valt ut Swedavia som ett alternativ som ska utvärderas närmare. Under 2019 kan det därför bli möjligt att utföra amerikansk gränskontroll på Stockholm Arlanda Airport. Det innebär att du går igenom igenom person-, tull- och säkerhetskontroll redan på Arlanda och därför är godkänd och klar som inresande när du kommer till USA. Resultatet är en ännu smidigare resa och en förstärkt koppling mellan Arlanda och destinationer i USA, något som är till nytta för såväl privatresenärer som flygbolag och näringsliv. Myndigheterna har ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut, men om Sverige får tillstånd att införa inresekontroll på flygplatsen räknar Swedavia med att en anläggning kan byggas på 12-18 månader.

2017-2019

Nytt storhotell

Det nya storhotellet planeras att få en kombinerad lobby och lounge, restaurang, bar, vinterträdgård samt takterrass. Hotellet kommer att ha 20 000 kvadratmeter fördelat på 18 våningar och 400 rum.

2017-2020

Nytt handelsområde

Ett nytt handelsområde och en helt ny säkerhetskontroll ska byggas. Ombyggnationen kommer leda till att alla avresande resenärer i Terminal 5 ska använda en och samma säkerhetskontroll. Resenärerna får en helt ny yta med shopping och mat. Permanenta butiker kommer varvas med tillfälliga och säsongsbetonade pop-up-butiker och self-servicestationer.

2017-2021

Ny pir

Stora plan som kan ta emot fler passagerare är en tydlig trend bland flygbolagen. Därför kommer den nya piren att utformas för att kunna ta emot fler resenärer och större flygplansmodeller, som till exempel Airbus A380. För att möjliggöra utbyggnationen av Terminal 5 och en ny pir, har det tidigare driftområdet flyttats och ett nytt håller på att byggas.