MenyStäng

24 juni 2019

”Vi ska sätta Airport City Stockholm på kartan”

Jennie Claesson är nytillträdd VD för Airport City Stockholm. Men fascinationen för Arlanda har funnits med länge.
– När jag var ung åkte jag ofta ut hit för att insupa atmosfären och få inspiration, säger hon och skrattar.

Jennie är precis på plats i Airport City Stockholm. Intervjun sker på en restaurang på tolfte våningen på Clarion Hotel Arlanda Airport. Telefonen ringer i ett och det är mycket att sätta sig in i.

– Jag antog uppdraget för att det är väldigt intressant. Alla vet vad Arlanda är. Men vad är en flygplatsstad? Vi ska sätta Airport City Stockholm på kartan, säger hon. 

Målet är att ta position.

– Vi vill göra ett avtryck. Skapa en plats där alla kan mötas– både nationellt och internationellt. För vi har en mötesplats att sätta på kartan. Airport City Stockholm är ett världsunikt stadsutvecklingsprojekt och vi bygger den med största fokus på att vara smart och hållbar.

I huvudstadsregionen Stockholm-Uppsala ingår flygplatsstaden i den regionala utvecklingsplanen. Airport City Stockholm AB är ett marknadsbolag som drivs gemensamt av Arlandastad Holding, Swedavia och Sigtuna kommun. Uppdraget här är att utveckla Sveriges första flygplatsstad – Airport City Stockholm. Det som skiljer Airport City Stockholm från flygplatsstäder i andra länder är att en av delägarna kommer från näringslivet.

Näringslivet har en avgörande roll för Sveriges utveckling, menar Jennie som nyligen klivit av rollen som regionchef på Stockholms Handelskammare i Uppsala län.

– Flygplatsstaden Airport City Stockholm är en av Sveriges största mötesplatser, med exceptionell tillgänglighet oavsett transportmedel. Flyget är och kommer fortsättningsvis vara oerhört viktigt för Sveriges tillgänglighet, förklarar hon.

Agenda 2030 och de globala målen återkommer hon till flera gånger under intervjun.

– Att ta ansvar är jätteviktigt, en hygienfaktor som de flesta företag redan eftersträvar. Vi har nu chansen att utveckla en klimatsmart flygplatsstad.

Ambitionen är att på tio fördubbla antalet arbetstillfällen från dagens 27 000 till 50 000. Visionen är att studenter, de som ska vigas, företagen, universiteten och hotellgästerna ska samsas med restauranger, kontor och handel.

– En ny stad ger nya möjligheter, säger hon.

Ett första steg för att marknadsföra flygplatsstaden blir i Almedalen i slutet av juni. Och Jennie är fortfarande förtrollad av Arlanda.

– Vi har platsen – välkommen hit! avslutar hon.

Fakta:

Namn: Jennie Claesson

Ålder: 41 år.

Bor: Uppsala och Tyresö

Familj: Två söner, en bonusson och min man.

Favoritplats inom Airport City Stockholm: Sky city med de många människorna som passerar här.

Det här skulle jag vilja se i flygplatsstaden: Att vi snabbt kommer på plats med ett innovationsdistrikt, att vi blir en testbädd för ny och viktig forskning.

Kul kuriosa om Airport City Stockholm: Arlanda är platsen för kärlek och möten. Det är vanligare att gifta sig i kapellet på Arlanda än på Skansen.